Your Planet Sustainable?Your Tribe Harmonious?Your Life Vibrant?
Future Proof Ideas since 2005, by Erwin van Lun

Nieuwe attributen voor mijn Bemer presentaties!

Bemer Micro-Circulatie en Stethoscoop Ik heb een stethoscoop en dokterstas op de kop getikt die ik heel leuk kan gebruiken in mijn presentaties over micro-circulatie en Bemer in Your Future Is Now! Sessies. De link met gezondheid en de bloedvaten lijkt me wel duidelijk!

Tegelijkertijd is een stethoscoop natuurlijk een icon van de oude gedachte dat het hart een pomp is die het lichaam voorziet van bloed. In de loop van de jaren hebben we ontdekt dat de peristaltische bewegingen van onze bloedsomloop, in onze slagaderen, aderen en in micro-circulatie verantwoordelijk zijn voor de voortstuwing van het bloed, in plaats van hart. De belangrijkste functie van het hart is daarmee de scheiding zuurstofrijk bloed van zuurstofarm bloed (overigens ook nog steeds van vitaal belang).

De micro circulatie omslaat onder meer het gebied van de capilairen. Alleen hier vindt de uitwisseling plaats van voedingsstoffen en zuurstof die alleen zo hun weg naar de cellen vinden. Niet zo gek dat als daar iets mis gaat, dat er dan allerlei processen in het lijf misgaan. Niet zo gek dat het overgrote deel van de klachten waarmee iemand zich voor het eerst meldt bij de huisarts samenhangen met een verslechtere micro-circulatie.

Micro-circulatie is ongrijpbaar

Maar de micro-circulatie is nogal lastig aan te pakken door de reguliere geneeskunst. Het heeft namelijk een lengte van 100.000 km ( 2,5 keer rond de aarde) en beslaat daarmee 75% van de bloedsomloop. De vaatjes in de microcirculatie zijn 1/7 van een menselijke haar. Super super super dun dus. Hier kan je niets aan meten, hier kan je geen stand plaatsen, hier kan niets omleggen, hier kan je niet dotteren, Aan de micro-circulatie valt dus niets te dokteren.

Gezien het belang voor de patient zou elke dokter een instrumentje moeten hebben om de micro-circulatie te meten. En, schrik niet, nagenoeg iedereen heeft een (sterk) verslechterde micro-circulatie. Hoe slechter de life style, hoe vervuilender de omgeving en hoe ouder, hoe erger. Dokters zouden er hun handen vol aan hebben. ‘Gelukkig’ hebben we van een verslechtere micro-circulatie (niet veel) last! Dus wachten we totdat het nog slechter wordt, ziektes zich gaan aandienen en zodat we dat dan wel kunnen behandelen. Vaak is dan al (veel) te laat.

Wanneer een dokter een verslechtere micro-circulatie zou constateren, en actie zou willen ondernemen, dan zou de micro-circulatie weer moeten worden gebracht op een niveau dat maximaal haalbaar is voor iemands leeftijd. Daar kan je met een pil, chemo of operatie helemaal niets mee. Gelukkig biedt Bemer daar de oplossing! Maar ja, gaan we dat betalen via onze ziektekosten verzekering?

Eigenlijk, bedenk ik me nu, zouden we een ‘verslechtere micro-circulatie’ als ziekte moeten opnemen in PubMed, de database waar alle professoren, universiteiten en artsen mee werken. Het zou een kanteling betekenen in de gezondheidszorg in Nederland!

Wil je eens met me hierover discusseren? Kom je dan een keer bij m’n lezingen over dit thema? Kijk er naar uit je te ontmoeten!

 

Reacties

Gerelateerd

Alle Bemer postings


Twitter
RSS