Your Planet Sustainable?Your Tribe Harmonious?Your Life Vibrant?
Future Proof Ideas since 2005, by Erwin van Lun

Trend observations, analysis and future predictions since 2005

Dutch only (all items)

Mister Money als personal financial brand in de dop

Mister Money is het financiele portal van RTL en omvat hypotheken, lenen, verzekeren, sparen, beleggen en pensioen. Het is mogelijk om diverse aanbieders met elkaar te vergelijken. Hoewel Mister Money de mogelijkheid heeft om door te groeien tot een financial coaching brand zal er nog een en ander moeten gebeuren. Het is duidelijk te zien dat dit financiele merk in de dop voortkomt uit een mediabedrijf. Er zijn dan ook nog een aantal stappen te gaan. Als eerste zal de URL zelfstandig moeten gaan worden (mistermoney.nl ipv mistermoney.rtl.nl); alleen op die manier kan het merk zelfstandig gaan groeien zonder verkeerde associaties en afleidende links. Tegelijkertijd zal het aanbod compleet moeten worden; nu missen nog te veel aanbieders waaronder de grote banken. Dat komt de geloofwaardigheid van dit merk niet ten goede. Daarna zal ook het adverteersgeweld moeten verdwijnen; ook dat draagt niet bij aan de betrouwbaarheid. De vormgeving zal veel strakker worden. En als derde cruciale onderdeel zal de site rondom de consument gaan draaien. Het account en het persoonlijke portfolio komt dan centraal te staan. De consument hoeft dan slechts één keer persoonlijke gegevens achter te laten én de offerte van een derde kan dan direct (zonder de site te verlaten) worden aangeboden en direct worden geaccepteerd. RTL kan dan als mediapartner nog content verzorgen rondom het thema financiën; niet op TV, maar passende content bij de persoonlijke situatie. Net een erfenis gehad? Net ontslagen? Net een kind gekregen? Net failliet verklaard? Net je eerste salaris? Voldoende nuttige content om nog te maken en op het juiste moment (betaald of onbetaald) ter beschikking te stellen. Nog flink wat stappen te gaan maar het begin is er.

Vliegverkeer Live op Google Earth

Via Google Earth is nu het vliegverkeer rond Schiphol live te volgen. Het Platform Vlieghinder Regio Castricum (PVRC) en Geluidsnet hebben daartoe gezamenlijk een systeem ontwikkeld waarmee vliegtuigbewegingen worden geregistreerd en op Internet gevolgd kunnen worden. Uniek hierbij is dat het vliegverkeer real-time getoond wordt, waarbij ook te zien is hoeveel geluid de vliegtuigen op dat moment werkelijk op de grond veroorzaken. Dit geluid wordt gemeten door het geluidsmeetpuntennetwerk van Geluidsnet. De bewegingen kunnen zowel direct via Google Earth als via het web worden bekenen. Een heel aardige ontwikkeling in de media-evolutie.

MP3 speler in armband

iRiver introduceert een armband met MP3 speler en draadloze (bluetooth) verbinding voor een headset. Daarnaast kan de armband via USB worden verbonden (via mobile cowboys). Alle hardware met een scherm integreren, worden verbonden en geven ons een scherm op de virtuele wereld. Armbanden evolueren tot draadbare schermpjes die ons naast de tijd ook toegang geven tot onze favoriete merken. We meten onze hartslag en krijgen sportadvies. Zien waar onze vrienden zich bevinden, luisteren naar onze favoriete muziek en bekijken foto's van collega's. En we kunnen er mee bellen. Het gaat stap voor stap in die richting.

Koen is gezondheidsbuddy van VGZ

Zorgverzekeraar VGZ introduceert Koen als buddy in Windows Live Messenger (het vroegere MSN Messenger). Door het toevoegen van koen@vgz.nl kan de dialoog beginnen. Koen beantwoordt vragen over veilig vrijen, gezondheid, sporten, voeding en over verzekeren. Je kunt ook testjes met Koen doen zoals de koffiequiz of de veilig vrijentest. Het is daarmee de eerste Nederlandse zorgverzekeraar met een Messenger buddy. Ook geeft Koen toelichting in het zogenaamde activity window (het rechterpanel). Daarnaast heeft Koen een persoonsnaam, een goede en natuurlijke manier om de dialoog namens het merk met de consument vorm te geven. Als je 'verzekeren' vraagt aan Koen dan opent hij een activity window. Hierin wordt de website van VGZ geopend op de juiste pagina. Daar zit Koen ook op Hyves.

DrLove helpt je met seksuele vragen

In België kunnen inwoners nu via laura.be bij DrLove, een chatbot, hun seksuele vragen kwijt. Eigenlijk werkt het andersom, DrLove confronteert de chatter met een sexquiz en elke dag met een andere vraag. DrLove is onderdeel van een voorlichtingscampagne van de Belgische overheid. De meeste informatie loopt nu nog via de website want DrLove geeft nog geen antwoord op vragen. In een volgende stap kan de consument hier ook echt de vragen kwijt en krijgt dan ook antwoord. Eerst bij de ontluikende gevoelens rond de pubertijd, dan in de volwassen fase en daarna kan DrLove gaan helpen bij het genieten van sex (of het dan nog altijd een overheidsiniatief is, dat valt te betwijfelen). Dan gaat DrLove helpen bij onze eigen lichamelijke ervaring, bij de experimenten met verschillende standjes, bij het effect van kleding, bij omstandigheden of hulpmiddelen. Zo onstaat een erotic coaching brand, een merk dat ons helpt genieten bij één van onze meest primitieve drijfveren.

Toekomst van Direct Marketing?

Op donderdag 22 februari organiseert DM organisatie DeMeter in Media Plaza te Utrecht een thema-avond over de toekomst van Direct Marketing. Zaken als strategie, brandactivation en multi-channel concepten worden daarbij in lange termijn perspectief geplaatst. De avond bestaat uit een plenaire sprekers en verschillende parallelsessies. Ter promotie van het event plaatst Resultblog interviews met de sprekers. Een kort verslag van een interview met mij staat reeds online. Binnenkort volgen er inspirerende verslagen van interviews van spreker Igor Beuker van La Communidad en voormalig voorzitter het IAB (Internet Advertising Bureau) en Mark Woerde, managing partner van interactief reclamebureau Lemz. Het belooft een zeer interessante avond te worden want ik zie juist DM een geweldige toekomst voorbehouden bij het bouwen van merken (daarnaast is DeMeter overigens gewoon een enthousiaste club mensen). De avond start om 18:00 en eindigt rond 21:30 in de gebruikelijke borrel. Mensen die nu inschrijven via mensmerk.nl krijgen een speciale korting. Niet leden betalen dan 60 € in plaats van de gebruikelijke 85 € (leden betalen 30 €). Als je wilt boeken en die korting wilt krijgen, registeer je dan via dit speciale formulier.

Sync maakt van auto multi-media droom


Microsoft heeft een nieuw product onder de naam Sync. Via dit product kunnen consumenten alle mobiele en niet mobiele devices in de auto probeemloos aan elkaar koppelen en via spraakcommando's bedienen. De eerste klant is ook al bekend want in het najaar van 2007 zullen de eerste Ford's verschijnen met Sync en later zullen er twaalf modellen met Sync worden uitgerust. Sync heeft een hele reeks met nieuwe features maar blijft maar een stapje in de media-evolutie. Er zal nog veel volgen. Nog heel veel...

Toronto Star komt met PDF krant

De Canadase krant Toronto Star komt met een PDF krant: De Star PM. Die krijgt de nieuwsconsument in de e-mailbox (via MIT). Nieuws wordt persoonlijker en real-time. Nu in de mailbox, straks begint de printer automatisch te lopen en pakken we ons persoonlijke krantje straks van de printer. In een volgende stap lezen we (en reageren we) het op e-paper. Maar dan wel vanaf de ontbijttafel, vanuit de luie stoel of trein zonder zoomende zware laptop. En de berichten die we dan lezen zijn geen nieuws dat we gisteravond al op de radio hoorden, maar een aanvulling of verdieping daarop óf echt nieuw. News coaching brands gaan de consument helpen om bij te blijven. En met deze zet evolueert de Toronto Star een stukje in die richting.

Google publiceert gerelateerde zoekopdrachten

Google is begonnen met het tonen van 'related searches': als iemand een zoekterm ingeeft worden er bij de resultaten gerelateerde zoekopdrachten (die zijn gegeven door anderen) getoond (via marketingfacts). Merken gaan steeds meer de taal spreken van de consument. Net als de verkoper in de winkel de vraag van zijn bezoekers herkent en daarop inspeelt. Maar dan nu geautomatiseerd. Dit wordt steeds slimmer en straks in een persoonlijke context toegepast. Dit is een stapje in die richting.

Liberty is vakantiereiskanaal

Online reisbureau Liberty heeft een eigen themakanaal. Hierop wordt 24 uur per dag hoogwaardige content uitgezonden. De filmpjes zijn terug te zoeken op het internet. Liberty TV’s cameraploeg en journalisten hebben reeds 3000 reportages van 190 verschillende bestemmingen gemaakt en meer dan 2500 hotels gefilmd. Zo ontwikkelt Liberty zich als travel coaching brand. Nu met een algemeen themakanaal, straks per een individueel kanaal, op basis van je boekingen in het verleden, waar je vrienden zijn geweest en nieuwe wensen. Dan hoeven we nog alleen maar (letterlijk!) te zeggen: 'dáár wil ik heen!'. Liberty kent al je reisgegevens en behalve de datum hoef je verder niks meer aan te geven. En dan opent Liberty ook nog een fysieke reiswinkel. Niet een met folder aan de wand, maar een ervaringsruimte waar het gaat om ruiken, proeven en voelen. Om dat wat in de virtuele wereld (nog) niet kan. Daar gaat het langzaam naar toe. Met stapjes en dit is een dergelijk stapje. (gerelateerd interview met mij in Reisburo Actueel).

Lynx laat je blazen

Lynx, de Amerikaanse versie van deodorant Axe, laat jongens héél hard blazen. Hoe harder zij blazen, hoe meer kans om de dame in het plaatje van haar kleren te ontdoen. Het werkt via de microfoon, hoe harder iemand blaast, hoe meer geluid er wordt opgevangen (via MIT). Merken gaan steeds vaker gebruik maken van andere input devices dan alleen het toetsenbord. Het beeld van de webcam maar ook het geluid van de microfoon. Nu nog heel grof maar straks worden alle subtiele bewegingen die we maken, gezichtsuitdrukking of geluiden haarscherp meegenomen. Dit is een mooi voorbeeld in die richting.

Burger King verkoopt 2 miljoen games

Burger King heeft binnen vier weken tijd 2 miljoen branded games verkocht voor de Xbox. Het ging om de spellen Sneak King (in het plaatje), Pocketbike Racer en Big Bumpin. Elk spel werd (en wordt) verkocht voor $3.99 in Burger King restaurants (via MIT). Merken ontdekken dat de experience economy voor 90% gaat plaatsvinden in de virtuele wereld, in de wereld van media, in de wereld die wordt beleefd op afstand. Burger King heeft dit nu ook ontdekt. Alle merken zullen (interactieve) content gaan maken in hun domein en dat ook gaan verkopen. Dit is een mooi voorbeeld.


Related trends

Apple brengt internetvideo draadloos naar TV

Met de nieuwe Apple TV kunnen consumenten nu draadloos naar videocontent kijken die zij eerder downloaden via iTunes en op de harde schrijf bewaarden. Net als de iPod synchroniseert de AppleTV voortdurend met de computer. De afstandsbedieding is extreem eenvoudig: slechts enkele knoppen om he menu op de televisie te bedienen. De draadloze verbinding werkt via de nieuwste versie van het draadloze WiFi protocol, 802.11n, dat ook zeer snelle verbindingen toestaat. De beeldkwaliteit benadert daarmee HDTV. In een volgende stap hoeven we niet eens meer downloaden en selecteren we onze content direct op het scherm. En de interface wordt nog eenvoudiger: dat gaat straks helemaal spraakgestuurd. We hebben tenslotte geen zin om door menuutjes heen te walsen maar willen gewoon vermaakt worden. Dus: 'doe maar wat!' . Zo ontstaat een home entertainment coaching brand dat ons gaat assisteren bij visueel vermaak vanuit de luie stoel. Dit is een stapje in die richting.

Via XBox televisie kijken

Microsoft transformeert haar game console Xbox eind 2007 tot een multimediale set top box waarmee consumenten ook tegelijkertijd tv kunnen kijken, chatten en bellen. In Amerika heeft het bedrijf daartoe al distributieovereenkomsten afgesloten met verscheidene televisienetwerken waaronder Nickelodeon, Showtime en Starz (via emerce). Zo worden de contouren van home entertainment coaching brands langzaam duidelijk. Nu nog verbonden aan een kastje waarop straks alle televisiezenders uit de wereld te zien zijn maar straks draait het om ons persoonlijk media profiel en worden we op elk beeldscherm door ons home entertainment coaching brand terzijde gestaan. Het gaat stap voor stap en in 2007 zullen we een aantal van deze stappen duidelijk gaan zien.

Met Apple’s iPhone ook conference calls

Apple heeft op de jaarlijkse Consumer Electronics Show in Las Vegas haar eerste telefoon gepresenteerd: de iPhone. Het apparaatje heeft een typische Apple look, een touch screen en allerlei features waaronder een standaard voorziening voor Google maps. Een demonstratie van de revolutionaire interface is hier beschikbaar. Wat echt bijzonder is dat het schermpje op twee vingers tegelijkertijd reageert. Zo kunnen we door onze vingers te spreiden een foto vergroten. Daarnaast heeft deze telefoon allerlei verbindingsmogelijkheden waaronder WiFi en de opties om in conference te bellen waarvan hier een demo. Dit type apparaatjes maakt het voor merken mogelijk om geavanceerde werelden te ontwerpen waar we mobiel toegang toe krijgen en consumenten bijzondere ervaringen opdoen. Werelden waar we onze vrienden graag voor willen uitnodigen. We kunnen dan met ze chatten, met ze praten en in volgende versies kunnen we ze zien. En met een klik verplaatsen we onze blik naar een groter beeldscherm om daar onze ervaring te vervolgen met meer (functioneel) overzicht of meer immersie (je wordt er dan immers meer in meegezogen). Het wordt een bijzonder jaar.

Page 3 of 5 pages  < 1 2 3 4 5 > 

Categories

Archive

Twitter
RSS